Continu leren en innoveren: het nieuwe normaal!

Bijeenkomst

Op vrijdag 15 maart kwamen we (letterlijk) met een klas vol inspirerende mensen samen op de Hogeschool Utrecht om over de voortgang van GeLUK te praten. De transitie naar een gezonde en duurzame leefomgeving versnellen kunnen wij natuurlijk niet alleen. Gelukkig hebben wij vanaf de start van het project de handen ineen geslagen met de provincie Utrecht. Vrijdag hebben we onder andere Rob van Muilekom, Edwin Ouwejan en André van Schie geupdate over het project, geïnspireerd door mooie voorbeelden en uitgedaagd onze ambassadeurs te zijn binnen de provincie maar ook daarbuiten. Met de neuzen dezelfde kant op, hopen we de komende tijd mooie duurzame stappen te zetten in de regio.

Samen werd er met bewondering gekeken naar de vraagstukken en invalshoeken uit de Living Labs en geluisterd naar motiverende verhalen van studenten van de Hogeschool Utrecht en het ROC Midden Nederland. Zo houdt student Chaim van Gelder zich bezig met het bouwen van een Digital Twin voor het Utrecht Science Park. Hierdoor kunnen wij straks live de luchtkwaliteit op het Utrecht Science Park meten. De gedeputeerden bedachten zich al hoe mooi het zou zijn als dit straks kan voor de hele provincie Utrecht. En wat een mooie stap zou dit zijn in het kader van een gezonde leefomgeving!

Daarnaast zijn de studenten van het ROC Midden Nederland bezig met het bouwen van een klimaathuis dat voor 85% bestaat uit circulair bouwmateriaal. Hier ontstond een interessante dialoog over de opschaling van zo’n huis. Want hoe zorg je ervoor dat dit niet bij één huis blijft? “Met wat hier geleerd wordt, verdienen we over 15 à 20 jaar onze boterham in Nederland”, aldus de gedeputeerden.

Er werden zelfs al eerste oplossingen gedeeld door Marloes Sikkema, zoals het MKB support programma waar binnenkort meer over te lezen valt op onze website. Tenslotte werd de dag succesvol afgesloten in het circulaire Denver House dat door studenten is gebouwd. Hier wordt een andere vorm van onderwijs gegeven, waar studenten leren denken vanuit een nog niet gedefinieerd probleem. En dat is soms best lastig voor de studenten, maar “een fout is pas een fout als je er niet van leert”, aldus Eugene Zaaijer van GeLUK.

Wij kunnen wel zeggen dat onze missie: “continu leren en innoveren” centraal stond tijdens deze dag. En we willen iedereen die deze dag aanwezig was enorm bedanken en zien jullie heel graag allemaal volgend jaar weer terug!

Denver House