Living Lab

Liendert

Liendert is de wijk die al als living lab voor Earth Valley geldt. Deze wijk, gebouwd in de jaren zestig, zal in de komende jaren een grootschalige herontwikkeling ondergaan.

Liendert-Groene-baten-afb-2

Locatie

Amersfoort

Opgave

Het project Liendert Interactieve Visuele Ervaring (LIVE) is een project van vijf Amersfoortse geo-bedrijven, RIVM, Future City en de gemeente Amersfoort. LIVE maakt een verkenning van hoe de verschillende producten en diensten van geo-ondernemers kunnen worden ingezet op de thema’s duurzaamheid, leefbaarheid en klimaatadaptie.

Doel

In Liendert wordt met innovatieve digitalisering, samenkomend in één virtuele 3D omgeving, aan energietransitie, klimaatadaptatie, en leefbaarheid bijgedragen. Deze omgeving wordt ontwikkeld, getest en gebruikt binnen de Amersfoortse wijk. Er wordt o.a. een geavanceerd boomregister en een gedetailleerde watermonitor ontwikkeld om gericht klimaat adaptieve maatregelen te kunnen nemen en te monitoren. Als voorbeeld de keuze tussen parkeerplekken of groen ten aanzien van de herinrichting van de openbare ruimte.

Resultaten

De ambitie van dit project LIVE is dat deze samenwerkingsvorm daarna schaalbaar is, zodat andere bedrijven zich kunnen aansluiten of nieuwe consortia kunnen vormen. In Nederland zijn honderden wijken zoals Liendert, allemaal potentieel voor dit concept. In zo’n propositie kunnen veel partijen van waarde zijn.

Partners

Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven

Doe mee met cursussen, trainingen en opleidingen

Op de hoogte blijven? Stuur ons een bericht