Veelgestelde vragen
De regio Utrecht wil in 2050 volledig klimaatneutraal en circulair zijn. Dit zijn ambitieuze plannen en tegelijkertijd blijft het aantal inwoners en bedrijven groeien. De noodzaak tot verduurzaming neemt toe, maar het aantal vakmensen niet. En de studenten die kiezen voor een technische opleiding voldoen (nog) niet altijd aan de vraag van de markt.
Daarom is er een samenwerking opgezet tussen de Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Kalsbeek College, ROC, TechnoHUB en KTC Zegveld in de vorm van een projectgroep van 4 jaar. Zij slaan de handen ineen met hun verschillende kijk op het versnellen van de transitie naar een gezonde en duurzame leefomgeving in de regio Utrecht. Het Nationaal Groeifonds heeft subsidie verleend om dit project te ondersteunen.
Het doel is om het bedrijfsleven (voornamelijk mkb), onderwijs en onderzoek dichter bij elkaar te brengen op het gebied van duurzaamheidstransitie zodat de transitie naar een duurzame en gezonde leefomgeving tijdig kan worden gerealiseerd.
Missie:
continu leren en innoveren is de norm.
Visie:
Het normaal worden van continu leren en innoveren bij studenten, medewerkers, docenten en ondernemers.
Het versnellen van toepassing van innovaties.
- Door samenwerking tussen bedrijven, tussen onderwijsinstellingen en tussen onderwijs en bedrijfsleven
- Door het wegnemen van barrières
- De samenwerking van bedrijven en onderwijsinstellingen tot een langdurig succes te maken voor een zo groot mogelijke impact
GeLUK wil door samenwerking van de betrokken partijen inzetten op meer verbinding tussen bedrijven, werkenden, leraren, onderzoekers en studenten. Hierdoor kan kennis sneller gedeeld worden, studenten beter worden voorbereid op de praktijk en de duurzaamheidstransitie vaart opnemen. Om dit voor elkaar te krijgen werkt GeLUK nauw samen met onderwijs- en kennisinstellingen en het bedrijfsleven.
GeLUK heeft een aanbod voor bedrijven, werkenden, studenten, scholieren en docenten. GeLUK richt zich specifiek op de sectoren: bouw, elektrotechniek, installatietechniek, werktuigbouw en de planvorming en uitvoering in deze sectoren.
Activiteiten zijn: onderzoek, opleiding van werkenden, samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven en ondersteuning bij innovatie, leercultuur en HR.
GeLUK is voor jou interessant als je een carrière start of je verder wilt ontwikkelen in een van de sectoren: bouw, installatie en elektrotechniek, werktuigbouw, metaal, mechatronica en robotica, motorvoertuigen en logistiek, koude- en warmtetechniek, gebiedsontwerp, circulariteit en het groene inrichten van natuurlijke omgeving en de planvorming en uitvoering van deze sectoren.
Kortom een aanbod voor scholen, studenten en medewerkers van, en (mkb)bedrijven. Zie ook vraag: “Wat biedt GeLUK mij als bedrijf?”
Op de website van GeLUK vind je het actuele overzicht van activiteiten.
Je kunt je hier voor een opleiding, cursus, training of evenement aanmelden.
Een Living Lab is een plek waar mensen samenwerken om nieuwe dingen te maken, uit te proberen of te verbeteren (innovaties). In plaats van alles alleen in een laboratorium te testen, doen ze dit in een echte omgeving zoals een wijk of een gebied. Leren van elkaar staat daarbij centraal. Daarnaast is het een manier om ervoor te zorgen dat de dingen die worden gemaakt echt handig en bruikbaar zijn voor de mensen die het nodig hebben.
In de provincie Utrecht zijn nu al meerdere Living Labs. Ben je nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor het overzicht.
Ondernemers, gevestigd (of kantoorhoudend) in de provincie Utrecht en actief zijn op het gebied van bouw, installatie en elektrotechniek, werktuigbouw, metaal, mechatronica en robotica, motorvoertuigen en logistiek, koude- en warmtetechniek, gebiedsontwerp, circulariteit en het groene inrichten van natuurlijke omgeving.
De bedrijven hebben de mogelijkheid om hun bedrijfskennis up to date te houden en hun medewerkers te laten bijscholen met opleidingsaanbod voor medewerkers en innovaties versneld toe te passen in een reële testomgeving.
Daarnaast is GeLUK op zoek naar bedrijven of medewerkers die de ervaring uit de praktijk richting het onderwijs willen brengen. Wil je meepraten over het curriculum, een gastles of workshop faciliteren of een klas, stagiair of groepje studenten met jouw bedrijf kennis te laten maken? Meld je aan!
Ook is het mogelijkheid om innovaties te testen in Living Labs!
Thema’s binnen GeLUK zijn o.a.: energietransitie en -opslag, netcongestie, mobiliteit, gezonde wijken (o.a. groen en luchtkwaliteit), gebruik van veengrond, sociale innovatie, duurzame bouw en gezond en duurzaam binnenklimaat.
Via het contactformulier op de website kun je in contact komen met GeLUK.
Het consortium GeLUK bestaat uit zes Publiek-Private-Samenwerkingen uit de regio Utrecht.
Staat jouw vraag er niet tussen, klik dan hier.